Füves Kata

Rozmaring 2.0-receptek, ötletek

A múltkor megismerkedtünk a jóságos rozmaringgal, és aki ivott a teájából közben, az nem felejtette el, hogy most a felhasználást ismerjük meg. A különféle felhasználási terület mellett főleg receptekkel ismertetlek meg benneteket a konyhámból.

Amit ki fogok próbálni, az nem a konyhában kerül megrendezésre majd, hanem a fürdőszobában. Megnézem, igaz -e az állítás, hogy a rozmaringfőzet jó a haj sötétítésére és erősítésére, kondicionálásra. Nekem mindkettő öröm lenne, majd referálok, hogy működik hosszabb távon, de ti is próbálkozhattok! Ha már itt vagyunk, próbáljátok ki a rozmaringos főzettel a fürdőt is, kiválóan serkenti a vérkeringést, agyműködést! A belőle készült krémek gyulladáscsökkentők.

A mai napig használják esküvőkön asztaldíszként, vagy a menyasszonyi koszorúban, a hűséget szimbolizálja.

Nem csak magvetés, dugványozás, bujtatás útján lehet rozmaringunk, hanem számos hipermarketben lehet cserepes tövekhez hozzájutni. Aki mégis kertben, balkonon ültetné, bátran tegye a virágágyásba, zöldségek közé, mert távol tartja a kártevőket csodálatos illatával (kámforos-tömjénes), mint másik nagy kedvencem, a kapor.

Illóolaja jó a reumás fájdalmakra bedörzsölve a sajgó részt, javítja a vérkeringést.

A leveleiből főzött gyógytea epe- és vizelethajtó, idegerősítő és étvágyjavító, bár inkább csak teakeverékek alkotórészeként alkalmazzák.

Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke. Lehet tojásrántottához adni, de szuper csirkéhez, kacsához, bárányhoz (például citrommal és fokhagymával társítva), paradicsomszószban, levesben is. Isteni finom a rozmaringos olaj is. A gyümölcsös fogásoknak is különleges aromát ad (a narancsos-rozmaringos gyümölcskrém is nagyon finom, érdemes kipróbálni a téli időszakban, de én a sárgabarack lekvárba is főztem nyáron és zseniális). Intenzív az illata, íze, figyeljünk rá, hogy nem kell belőle sok. A rozmaringos sült krumpli is nagyon finom! Segíti a zsírok emésztését is.

Közben, míg szagoljuk is jót tesz a memóriánknak <3, de ezt már átbeszéltük a múltkor.

Lássunk hát pár receptet!

Rozmaringos kölesrizottó meglepetés gyökérrel, parmezánnal és aszalt paradicsommal

Mikor Jutka barátnőmmel parmezánnal a hónunk alatt hazaszédelegtünk Bolognából kicsit ráerősítettem itthon rozmaringgal, hogy sose felejtsem el azt a szép pár napot ott a barátommal <3 Ráadásul közben Szárszón, valamelyik drága szomszédom a kilincsemre akasztott egy zacskó paszternákot, a másik szomszédom pedig kápia paprikákat adott. Ilyen drága emberek vesznek körül ott, ráadásul titkos akció volt. Szóval egy paszternákos-rozmaringos-parmezános köles rizottó lett belőle. Íme az alapanyagok:

A gyökereket levetkőztettem és felkarikáztam. Közben a pórét oliván megdinszteltem. Belepotyogott még egy kis fokhagyma, sőt, borsikafű (a borsot kerülöm, ha lehet, jobb a gyomornak)  és a rozmaringot is belemorzsoltam. Aztán belecsúszott a kápia is és a fehér gyökér. Felöntöttem vízzel, belevágtam aszalt paradicsomot is.

Amikor a gyökér puhult beleöntöttem a kölest és együtt rotyogott tovább. Mikor elkészült parmezánt reszeltem rá, megszórtam jó sok friss petrezselyemmel, a gyökér hajával.

 

Rozmaringos édesburgonya leves karalábéval, gyökérrel, napraforgómaggal és tökmagolajjal

Nagyon szeretem a zöldségeket, itt a gyökereket és gumókat hoztam össze, szeretik egymást nagyon. Az édesburgonya töménységén old a karalábé és kineveti az egészet.

Olívaolajon megdinszteltem az újhagyma karikákat, sóval, borsikafűvel és a rozmaringgal fokoztam a hangulatot. Aztán beledobtam a konyhakész karalábét és édesburgonyákat is. Velük ment a fokhagyma is pirulni picit, aztán felöntöttem vízzel. Mikor puhára főtt kis tejszínnel selymesítettem és botmixerrel finomítottam a textúrát, színeket. Pirított szotyival és tökmagolajjal, friss petrezselyemmel díszítettem, ízesítettem a tányéron.

Mutatok egy másik levest hidegebb napokra, borúsabb időkre, ami feltölti a testet és a lelket is.

Kata kedvence rozmaringos cékla-sütőtök leves

Kerül még bele citromfű is a rozmaring mellett (elbírja az arab fűszereket is). Pórét dinsztelek, az édesebb, jó a céklához-sütőtökhöz. Pirítás után felöntöm vízzel, úgy főzöm tovább. Került bele kis chilli is, ha már terem nekem télen-nyáron…

Tettem még bele szezámpaszta is, a tahini. Mikor megfőtt kókusztejet öntök hozzá és csicseriborsó konzervet (aki gondolja, áztathat is hozzá hosszan száraz csicseriborsót, én nem gondoltam). Tökmagolajat kap még a tányéron.

 

Főztem a srácoknak tejfölös csirkerpaprikást gombával és rozmaringgal, isteni, megcsiklandozza a nehéz ízeket! A csirkepaprikás alá tettem az befőzött lecsómból jó pár kanállal, rá a rozmaringot, borsikafüvet, hagymákat, csikrét, gombát.

Durum tésztát gyúrtam/csíkoztam/főztem hozzá és b verziónak sütőtököt, karalábét pirítottam mellé rozmaringgal, sóval, kis kacsazsíron. Ki ne hagyjátok! 

 

Végül és persze közel sem utolsó sorban a rozmaring bort mutatom nektek!

A “királynők gyógyvizének” is hívják.Erzsébet királynő paralízises felépülésében is segített a legenda szerint. Köszvény, hajkorpa, bőrbetegségek megelőzésére is használták. lábadozásra, alacsony vérnyomásra jó (magas vérnyomásosok kerüljék). De nem csak a véredényeket erősíti, az egész szervezetre áldásos hatással van reggel/este 1-1- dl megivása ebből.

 

Galagonyát, galagonyalevelet (1 evőkanál) 2 evőkanál rozmaringot, fahéjat és pár karika gyömbért tettem egy palackba.

Rátöltöttem az ikeában vett kardamomos, fahéjas bort (ezt kaptam hirtelen, nyilván jóféle borászatokból vett szuper igazi borokkal meg pláne nagyon jól jártok), az alkoholtartalma jó, szépen oldja majd a herbáimat. 10 napig pihen és fogyasztható.

És akimég bírja szuflával, mutatok pár szuper receptet a mesterektől:

Rozmaringos kalács, grillezett camembert mellé

https://szatmariferi.blog.hu/2013/12/23/currys_edesburgonya-fozelek_rozmaringos_zellerrel

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/10/rozmaringos-zellerkrteleves.html

https://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/kenny-rankin-s-rosemary-focaccia/

http://www.limarapeksege.hu/2011/03/hagymas-rozmaringos-keksz.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!