Füves Kata

Kaporszakáll és az öngyógyító kert

Amikor 40 éves lettem érdekes dolgok történtek. Megszerettem a tejszínhabot, a csípős dolgokat és a kaprot. Amiket előtte soha.

Előtte kipiszgálgattam a tányérom szélére, de inkább bele se kezdtem. Aztán a kertembe persze ültettem, mert egyrészt nagyon tetszik és gyönyörű kísérő növény, másrészt olyan rovarokat csábít az illatával a kertbe, akik szeretik eszegetni a levéltetveket. Ahova tehetem, szórom…

A Földközi-tenger keleti melléke, Nyugat-Ázsia, Perzsia, Kelet-India, esetleg a Kaukázus vidéke és Egyiptom az őshazája.

 

Az egész növény illóolajat tartalmaz. Az illóolaj tartalom a növény életciklusa során és szervenként változik. A legkevesebb illóolajat a szár tartalmazza. A legtöbbet a mag. Jellemző összetevője a karvanol, fellandrén, a magolajban a limonén. A termésben található még kempferol és dilaiol.

(Forrás: Bernáth Jenő: Gyógy- és aromanövények, Mezőgazda kiadó)

Ha fűszerkaporként akarjuk használni, legkésőbb szárba indulás előtt kell betakarítani (június-augusztus). Érett termését leszedve a termés illóolaját hasznosíthatjuk fűszerezés vagy teakészítés céljából.

 

A biokertekben kiválóan társítható zöldségnövényekkel. Több tudományos cikk támasztja alá rovarűző hatását. Például a Sci.Int. folyóiratban megjelent cikk arról számol be, hogy a Pakisztánban folytatott kísérletek során bebizonyosodott a kapormag illóolaj tartalmának toxikus hatása amerikai csótány, házilégy és Kukorica-kislisztbogár rovarokra/  (Lahore), 24(4),453-455/. Megfigyelték azt is, hogy elűzi a meztelen csigát és az atkát. Távol tartja a levéltetveket (pl a lóbabtól) és a takácsatkákat.

Idővel rájöttem, mennyire rokonlelkek vagyunk a kaporra. Mert nem szeret beállni a sorba és a saját feje után megy, ott kel ki a kertben, oda megy, ahova a kedve tartja. Régen fel is akasztották a kaszattermésével a falra, hogy hadd fújja a szél oda, ahova szeretne menni. Számomra a hasznosságán, a kert gyógyításán túl díszítőértéke is magas és beleszórva egy napos ágyásba pont olyan nyugodtan dőlök hátra biztonságba tudva a növényeimet, mint a sarkantyúka esetében a gyümölcsfáknál.

Jellegzetes illatával és ízével megosztja a kapor szeretőt, én az utálattól eljutottam az imádatig, már teába is teszem, imádom az ízét, illatát, majd mutatok recepteket, hát odavagyok érte!

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, tartalmaz még c vitamint, riboflavint, B1, B2, B3, B6, E vitamint, folsavat, pektint, kalciumot vasat és rezet. Magnéziumot, kalciumot és nagy mennyiségű rostot is. ezek együtt csodálatosan segítik a szervezet védekező rendszerét. Termésében a legnagyobb illóolaj tartalom, ráadásul szuper fehérje forrás is. A termésből nyert illóolaj tartalma nagy mennyiségben nyugtató hatású. (lehet ezért szerettem meg vénségemre 🙂 )

Az immunrendszer fejlődéséhez is jótékony hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, gyomorerősítő, bélvédő hatása közismert.

Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szívinfarktust, agyvérzést. Baktériumölő tulajdonsága vetekszik a fokhagymáéval.

Vércukorszintet csökkenő hatását a vanádium tartalmának köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a a zsírok raktározását, egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul. Ezért raktam például a Súlytalanség nevű fogyókúrás teakeverékembe is (mínusz 4 kg-nál tartok egy hónap alatt).

De mivel imádom az kedves, huncut és friss ízét, gyakran használom a konyhámban.

(innentől saját fotókat láttok a konyhámból, kertemből, a fentiek a pinterestről)

Szóval elsőre mindenkinek a kovászos uborka és a tökfőzelék ugrik be. Esetleg még a kapros-túrós pite. Mindegyik nagyon finom, de én most egy levest és egy kaporpestot mutatok nektek.

A leves nagyon friss, csirkemellel, brokkolival, tejszínnel, kaporral kis citrommal.

Először hagymát, fokhagymát és husit dinszteltem, majd beleugrott a kapor fele és egy kis peterzselyem.

Pirítottam velük a répát is, aztán belekerült a brokkoli rózsa is és felöntöttem vízzel (akinek van, tegye ezt alaplével ).

 

Só, bors is került bele aztán a végén tejszín és a legvégén, tálaláskor friss kapor, kis citromlé és frissen karikázott újhagyma.

 

Nagyon kellemes leves.

A másik nagy kedvencem a kapor pesto. Mert úgy a legfinomabb, nyersen, frissen. Mellépattintottam a 3 csokor kaporhoz kettő petrezselymet is. Olíva olajat jócskán, kis citromlét, szárszói diót, parmezánt és eidami sajtot, sót, pici borsot.

Fokhagymát nem, az most bezavart volna az erős ízével, illóolaj tartalmával a kapor ünneplésébe. Átadtam a kupacot a botmixernek és kész is. Illatos és finom nagyon.

Fantasztikus tavaszi étel volt, igazi boldogság! Pirítottam mellé édesburgonya karikákat és másnap durum masni tésztával eszegettem.

Kóstoljátok meg, nagyon jó kedvetek lesz aztán.

Tele van életörömmel. Teljetek meg vele ti is, egészséggel, frissüléssel, élettel!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!