Egy megosztó gyógyhatású növény következik, a mák. Én imádom, de bizonyos országokban nem lehet kapni alkaloid tartalma miatt, van, ahol pedig a magasabb alkaloid tartalmút is legálisan termeszthetik.
Meg is különböztetik a kertekben az orvosi máktól a kertben ültethető fajtákat. A máknak léteznek alacsony-, közepes- és magas hatóanyagtartalmú fajtái, emiatt szabadon csak a kis hatóanyagtartalmú fajták vethetőek, ilyen a Zeta, a Kék-Duna, Gödi N és az Óriás Kék. Az orvosi célra használható fajták vetését komoly előírásoknak kell megfeleltetni, majd a gyógyszer előállítására szakosodott cégeknek betakarítás után kötelező a teljes máktokot átadni, feltörés nélkül. (Az illegális máktea fogyasztói még a zöld gubókat hasítják fel, erre vonatkozik a szabályozás.)
Számos gyógyszer alapanyagaként is szolgál, ebben a mák gubójából nyert anyag segít. Ez többféle ópium-alkaloidát tartalmaz, amelyek közül talán a morfin és a kodein a legismertebbek. Hazánkban Kabay János, magyar gyógyszerész felfedezése nyomán – 1931-ben – az üres, értéktelen máktokból állították elő a morfint és származékait, és ez a találmánya forradalmasította a morfingyártást.
Hazánkban 2006-tól csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető szabadon. A fehér virágosat tekintik drognak.
A régi palócok néma csendben ültették a mákot, mert úgy tartották, ha megszólalnak, férges lesz a mák.
Júliusra, augusztusra beérnek a mákfejek, egy kis szél is elég, hogy ledőljenek, tele vannak mákszemekkel. Ilyenkor a gubó láthatóan elszíneződik, szürkés lesz, kiszárad. A betakarított mákot naponta forgatni kell, hogy ne fülledjen, penészedjen be.
A 2017-es év gyógynövénye volt a mák. A kezdeményezést a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya indította el hét évvel ezelőtt. A cél az volt, hogy szakszerű információkat osszanak meg évente egy-egy gyógynövényről a sok fals információt helyretéve. A mákból kinyert alkaloidok ugyanakkor fontos gyógyszerek hatóanyagai: görcsoldó, köhögéscsillapító gyógyszerek és a legerősebb fájdalomcsillapítók egyaránt a mák vegyületeiből készülnek. Ugyanakkor a mák telítetlen zsírsavakban és egyéb értékes tápanyagokban gazdag növény, az egészséges étrend fontos része lehet.
Egyetlen teáskanálnyi mákban benne van a napi kalcium-, illetve foszforszükségletünk 4 százaléka – ez a két ásványi anyag nagyon fontos, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek.
Egy teáskanál mákban 0,3 milligramm vas található, ami férfiaknál 4, nőknél 2 százaléka a napi szükséges beviteli mennyiségnek. A vasnak fontos szerepe van abban, hogy a belélegzett oxigén mindenhová eljusson a testünkben és abban is segít, hogy izmaink oxigént tudjanak raktározni. Az immunrendszernek is vasra van szüksége a megfelelő működéshez.
A cink is fontos szerepet játszik a sejtképzésben, kell az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Férfiaknak 11, nőknek 8 milligrammnyi mennyiségre van szüksége belőle naponta. Egy teáskanálnyi mákban 0,2 milligramm van, ami a női szükséglet 3, illetve a férfi szükséglet 2 százalékát fedezi.
Az emésztésre is nagyon jó. A fogyókúra esetén bátran támaszkodhatunk rá, hiszen rendkívül jó méregtelenítő hatása van. Első sorban a bélrendszert kitisztítja, letakarítja a bélfalakat, valamint még a puffadást is csökkenteni tudja.
A gyomorra is jótékony hatással van, hiszen erősíti azt, védi a gyomor nyálkahártyáját és görcsoldó hatása is van, e miatt pedig jó lehet a hasfájásos panaszok enyhítésére is.
Az éretlen magok is tartalmaznak alkaloidokat, emiatt mérgezőek. Az érett magok alkaloid mentesek, fogyaszthatjuk őket.
Lassítja az öregedési folyamatot, jó a csontoknak, elősegíti a magas vérnyomás csökkenését is. Normalizálja a vér koleszterin szintjét és növeli a szellemi teljesítőképességet. Nyugtatja, tisztítja a beleket is. A bél falaira lerakódott szennyeződéseket feloldja és segít azok eltávolításában. Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott. Hatóanyagtartalmát őrölve adja. Én máklisztet is használok előszeretettel és mákolajat is, isteni íze van a salátáknál. Olvastam, hogy a az Ajurvédikus gyógyászatban a mákot néha megőrlik, majd tejjel elkeverve krémet készítenek belőle, amely bőrmegújító hidratálókrémként funkcionál. Na, ezt teszem ma este én is, reszkess Laci 🙂
Ha nyersen szeretnéd enni, akkor nem árt, ha az áztatást választod előtte, az enzimgátlók miatt. Ha főzésre, sütésre kerül a sor, akkor ennek már nincs jelentősége. A nyers ételek esetében készíthetsz belőle máktejet, hozzáadhatod az aszalt gyümölcsös reggelidhez, de fogyaszthatod turmixban is. Jól párosítható szilvával vagy akár sütőtökkel.
A mákot sokféleképpen elkészíthetjük. Tölthetjük süteményekbe, rétesbe, palacsintába. Megszórhatunk vele salátákat, kenyereket, péksüteményeket. Ha a fagyik között válogatok és látok mákot, az biztos befutó nálam. Imádom az olyan recepteket is, ahol a lisztet mák pótolja. Először mutatok tőlem egyet, ahol mákliszttel dolgoztam és ebből készítettem piskótát, diót nyomkodtam bele.
Felvágtam apró darabokra, jénai aljára terítettem, mézes vanília pudinggal és anyukám szőlős-szilva lekvárjával rétegeztem. (a saját besztercei szilvám már elfogyott, pedig azzal lett volna brutálisan hiperkirály)
Vittem belőle egy adagot Laci anyukájának, Borcsi mamának, szegénykém pont kórházba került. annyira ízlett neki, hogy a hűtő hiánya se okozott fejtörést, mert elfogyott mind. Laci is imádta és én is. Nem túl édes, kellemes, hűs, nem száraz, nagyon finom.
Persze jönnék a profikkal is, szakács ikonokkal, világbajnok mákos receptekkel a kedvenceimtől. először Fűszeres Esztertől, egy rokonlélektől:
Aztán egy finom pozsonyi kifli:
Végül Mautner Zsófi tökéletes szintén liszt mentes mákos tortája zárja a mákos finomságok sorát. Okozzon sok örömet nektek is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: