Tavaly kísérleteztem vele először. Egy palántavásáron szerettem bele. Aztán persze a kertemben is elbűvölt, gazdag termése, izgalmas színei, húsos leveleivel hamar a szívembe lopta magát. Teleltettem is takarással, de sajnos kifagyott.
Úgyhogy idén magam vetettem, két sor is tele lett vele a magaságyásomban. Szereti a tápdús talajt és annak is örül, ha kap vizecskét a nagy melegben. Hálás nagyon ráadásul isteni finom. aki szereti a spenótot jól jár vele.
Hasonlóan működik, csak nagyobb, lágyabb, kellemesebb ízű. A szárát felhasználhatjuk, mint a spárgát, a levelét a rakott ételektől a szusi félékig, levestől főzelékig vagy csak simán a szendvicsbe, mint az olaszok a spenóttal teszik. Salátának vagy csak úgy is tökéletes.
Elég lemosni, letörölgetni, szárát levágni és fel is dolgozhatjuk. Nincs vele olyan macera, mint a spenóttal.
Egyébként vitamin és antioxidáns bomba, ha rám hallgattok, nagyon gyakran eszitek-végig egész nyáron. A legtáplálóbb leveles zöldség. Lehet sárga, piros, zöld és fehér színű is.
Jót tesz a csontoknak, nagyon gazdag K-vitaminban. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat ( több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek, vagy ezzel kapcsolatosak: például szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások). Van benne például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain.
Egy cukobetegeket vizsgáló törökországi kutatásban arra jöttek rá, hogy a mángold csökkentette a résztvevők vércukorszintjét. A növény összetevői ugyanis segítik a glükóz anyagcserét.
A mángold 19 fajta bétaxantin antioxidánst és 9 féle bétacianint tartalmaz.
Vizsgálatok bizonyítják, hogy a magas nitráttartalmú élelmiszerek – mint a mángold – segítenek a vérnyomás csökkentésében.
A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle – a spenót, a sárgarépa, a spárga – értékes összetevőit. Gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető és nagy mennyiségű pektint tartalmaz.
Magas A-vitamin tartalma a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet, legalább olyan hatékonysággal, mint ahogy a sárgarépa tenné ugyanezt. Segít megőrizni a testi és szellemi erőnlétet, késlelteti az öregedés hatásait.
A sóskához, rebarbarához, spenóthoz hasonlóan magas az oxálsav tartalma, ezért ha veseköved van, érdemes csínján bánni ezekkel a zöldségekkel.
Egy izgalmas töltött recept:
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2009/07/toltott-mangoldlevel-pazi-sarmasi.html
Ezt is tuti megcsinálom még nyáron:
De bureknek is incsifincsi lehet!
https://divany.hu/gasztro/mangoldos-turos-burek/
És egy finom olasz parmezános recept
Végül az egyik gasztro kedvencem, Váncsa tollából olvasátok:
https://www.origo.hu/tafelspicc/20120705-vancsa-istvan-a-mangold.html
Én is a nizzai módon készült krumpligombócos vacsorát lőttem belőle. Gyorsan megvan és nagyon finom. Mindig úgy jövök haza otthonról, Szárszóról, hogy hozok termést, virágot. Mint az öregek anno a telekről.
Megmostam a mángoldomat, összevágtam, és kicsit fonnyasztottam vajon finom fokhagymával, hagymával (a szárszói termelői piacról), só és pici őrölt szerecsendióval kergetőztek, majd tejet öntöttem rá, pici liszttel sűrítettem és kész.
Mehet hozzá a gnocchi és pont jó egy hosszú kertfenntartó nap után. Mosolyra fakaszt.
Kedves Sitkei Zoltánné, köszönöm hozzászólását cikkemhez, itt legalább elmondhatja a véleményét, amiről szeretné. Takaró Mihály szerintem is idióta, ha látom, majd átadom üzenetét. Esterházy Péternek is elmondanám,ne vegye magára Takaró Mihály aljas mondatait, de ő már nem él, és ha élne se menne bizonyos szint alá.
Ez meg milyen szemétség, hogy csak az ilyen cikkekhez lehet hozzászólni. Nekem a Takaró Mihály cikkhez lett volna hozzászólásom, de ahhoz persze nem lehet. Akkor üzenem neki, hogy egy IDIÓTA, ha a szülők nevelését teszi felelőssé a gyerekek kivándorlásáért.