Erről muszáj írnom, mert valami eszméletlen izgalmas dolog.
Pár éve kaptam lekváros Márti barátomtól cékla csatnit (vagy chutneyt, de én csak úgy simán írnám). Megmondom őszintén, nem tudtam mit kezdeni először vele, kerülgettem. Aztán kedves barátaim, Nelli és Bazsi ebédre hívott minket és a kacsához jónak gondoltam. Hát leesett az állam, milyen izgalmas és nagyon finom! Aztán többször kértem még, imádtam.
Most céklákat kaptam, egy kosárnyit. Nem lehetett másként. (azaz még borscs majd lesz, mert az a másik gyengém).
Hát nekiláttam. Meghagytam Márti titkát, nem kérdeztem rá, legyen az az övé. Körbenéztem a netem és gyúrtam egy olyat, ami nekem szimpi, kiegészítve saját ötletekkel. Kicsit megfőztem a céklákat, aztán kihűltek, megpucoltam, lábosba reszeltem mind. Olyan gyönyörű mélylila gyémánt, hogy sokáig gyönyörködtem benne.
Aztán 5-6 kisebb lilahagymát reszeltem hozzá. Serpenyőben mustármagot és a saját korianderem magjait pirítottam. Hát isteni illata volt és ritmusa, ahogy pattogtak a kis magok. Hozzátettem őket is.
Szórtam rá fahéjat (nem túl sokat, nem jó túl sok fahéjat fogyasztani a kumarin tartalma miatt,a májat terheli). Került bele kis befőző cukor és só is. Én picit sósabban szeretem, a cukor ellensúlyoz csak. Öntöttem rá balzsamecetet jócskán és rotyogtattam, illatoztattam a konyhában. Reszeltem hozzá pár almát és illatos körtét is, hogy lágyabb legyen a cékla ress íze.
Sültek mellé parádés. Annyira, hogy az egyik kis üveg el is fogyott egy ebédhez.
Aztán jött egy osztály a budapesti Raoul Wallenberg Szakgimnáziumtól, gólyatáborban voltak Szárszón. Hozzám is becsöngettek és egy termékcserélgetős feladatukhoz én a cékla csatnimat adtam. Szóval még most készült el, de már nagyon fogy…túl gyorsan, a csoda vigye el.
Nagy kincs. Annál is inkább mert az egész csatni minden alapanyaga önmagában is áldásos a szervezetre. Szimfónia. A cékla gyógyhatása kiemelkedő. 1983-ban a Journal of Cancer szaklapban görög tudósok publikálták kutatási eredményeiket, mely szerint ha emeljük a céklafogyasztásunk, csökkenthetjük pl. a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét, a beteg sejtek szaporodását lassítja. Valódi energiabomba kis kalóriatartalommal. A rostok mellett vitamin-, és ásványianyag tartalma is sokszínű (magnézium, cink, réz, mangán, kálium, nátrium, kalcium, foszfor, szelén és A, B, C, E, K és J vitamin). Védi az érrendszert, csökkenti a gyulladást. Magas a vastartalma is. Ausztrál kutatók a vérnyomás csökkentő hatását is igazolták.
Hatékony antioxidáns. Áldásos ellenszere az elbutulásnak (talán ezért szeretem annyira), a benne található nitrogén-monoxid serkenti az agy működését.
A koriander egyiptomiak a boldogság fűszernének tartották. Puffadáscsökkentő, hasmenésnél, székrekedésnél, hányingernél hatásos. De tudom, megosztó, sokan nem szeretik az illatát, ízét. Na bumm.
Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél. Rendezi a ciklust, a vérfokozó hatása miatt várandós kismamák kerüljék az olaját. Nagyon jó görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a fájdalomcsillapításnál. Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott méreganyagoknak.
Az ókori görögök afrodiziákumként tekintettek rá: a fehérborba áztatott koriandermag állítólag növelte az ivarsejtek számát…
Mustármag:
Már Hippokratész idejében is ismert volt néhány egészségügyi hatása. Különleges fűszeres, csípős íze a legunalmasabb ételt is feldobja, gazdag omega-3 zsírsavakban, de magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot is tartalmaz. Szerintem nagyon finom.
A mustármag szeléntartalma megfelelő ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben.Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a glükozinolát vagy a mirozináz, melyeket a rákos sejtek növekedése ellen vetnek be, de más betegségek ellen is védelmet nyújt.A mustármagot fogyasztók körében csökkennek a fejfájás tünetei.
Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, ami csökkenti az étvágyat és a cukros ételek utáni vágyat, ami nekem egy áldás, én most kúraszerűen szedem a fogyókúrás teámmal karöltve. 🙂 Ráadásul tisztítja a beleket, jó hatással van a májra, méregtelenítésnél ideális.
Balzsamecet: olasz eredetű, szőlőből készült ételízesítő. Gazdag antioxidánsokban, mikrotápanyagokban. A c vitamin tartalma erősíti az immunrendszerünket, ellenállóbbá tesz.
A fahéj szuper antioxidáns, javítja az anyagcserét, erősíti a gyomrot, javítja a hangulatot. Az sose baj.
Szóval ez egy nagyon finom brutál superfood. Én még csinálok újra jövő héten, mert ijesztő gyorsasággal fogy, ma is küldtem drága Kuci barátomnak. A legjobb az egészben, hogy vannak barátaim, szeretteim, akiknek küldhetek, amíg van. Jó rájuk gondolni. Okozzon nektek is örömet!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: