Füves Kata

Csipkebogyó, a vörös arany

“Vannak, akik mindig morognak, mert a rózsáknak töviseik vannak. Én hálás vagyok, hogy a tüskéknek vannak rózsabimbói”  

  (Alphonse Karr)

Alphonse Karr, gyönyörűen fogalmazza meg az én gondolataimat is, filozófiát is sző bele ( újságíró, lapalapító volt, a Figaro főszerkesztője, filozofikus reflexiókat, regényeket is írt. Aztán Nizzába költözött és virágárus lett. 1808-1890).

Utazás a kertem körül c. könyvét jó szívvel ajánlom mindenkinek:

https://www.antikvarium.hu/konyv/karr-alphonse-utazas-a-kertem-korul-534731

Igaza van. Sőt, tovább megyek, a vadrózsák iránti szerelmem még inkább ebből táplálkozik. Nemhiába ültettem a készülő tematikus gyógynövény kertembe számos különféle fajtáját is. Számomra a vadrózsa szimpla, finom, szerény sziromzata a tökéletes forma. Csipkebogyója borzasztóan gazdag hatóanyagtartalmú, áldásos a hatása külsőleg és belsőleg is. Mély alázattal vagyok irányába és legnagyobb rajongásom felé irányul. Még beszerzésre vár a legnagyobb hatóanyaggal bíró (14-szeres, a hatóanyagtartalmát Kovács Szilvia kutatta) Kárpátia vadrózsa faj, március elején  beültetésre kerül pár tő abból is.. Hálásan köszönöm Kerényi Nagy Viktor tanácsát és meg is osztanám értékes gondolatait azokkal, akik elmélyülnének a  csipkebogyó és galagonya beltartalmát illetően:

https://www.eletestudomany.hu/a_csiranovenytol_a_szaraz_koroig

De nem szeretnélek benneteket a sok részlettel terhelni, rengeteg fontos alapgondolatot osztok meg inkább.

Első körben a saját tapasztalatomat, hogy a csipkebogyó olajat csöpögtettem a krémembe egy bő éven keresztül. Szinte rögtön ragyogóvá vált a bőröm és legnagyobb meglepetésemre a barna foltocskák is eltűntek az arcomról (májfoltok), amik nyáron jelentkeznek, mikor rengeteget vagyok a napon. Aztán már a krémet is lecseréltem természetes alapanyagokra, én keverem shea vajjal, kakaóvajjal, kókuszolajjal és bio narancsolajjal a csipkebogyó olajat. Hát valami fantasztikus. Nem is tudom már a mesterséges krémet használni, ünnep, ha reggel, este magamra kenem. Oda van érte a bőröm, lelkem.

 

A csipkebogyó C vitamin tartalma külsőleg is antioxidáns hatású, rendezi az oxidációs folyamatokat. Olajától ragyogni fog a bőr. Kollagéntartalma javítja a bőr szerkezetét, omega3 és omega6 zsírtartalma segít megelőzni a gyulladásos folyamatokat. Így jó szívvel ajánlhatom rosaceás, ekcémás és pattanásos bőrre is! A családunkban van példa az első kettőre, azokra csodálatosan jól működik. Hosszú távon összehúzza a pórusokat, ezzel csökken a miteszerek száma, normalizálja a faggyútermelést. Ráncokat, hegeket halványít és szuper hidratáló .

Miranda Kerr saját bevallása szerint a csipkebogyó olajnak köszönheti bőre szépségét, jól hasznosuló antioxidánsai, béta-karotinja, telítetlen zsírsavai bőre hamvasságáról gondoskodnak.

Vadon élő és természetes gyógynövény. Az egész világon ismert magas C vitamin tartalmáról. Pektint, alma és citromsavat, vasat, magnéziumot, A, P, K vitamint is tartalmaz.

Vértisztító hatásával több betegségtől is megóvja emésztőszervünket, kiválasztó szervünket és légzőszervünkre is jótékonyan hat, különösen meghűléses betegségek esetén.

Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, csökkenti a zsírok felszívódását, az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, emiatt pl. a Hétfő fogyókúrát segítő teámnak is egyik alapanyaga. A Téli ünnep teakeverékem is tartalmazza, kihagyhatatlan kincs. Vitalizál, élénkít, gazdag fenolvegyületekben.

Csillapítja a hasmenést és a gyomorgörcsöt, köhögéscsillapító, vesét erősítő hatású. A vérképzésben is áldásos szerepet tölt be.

Perzsiából származik a csipkerózsa más néven Rosa Canina. Imádom a rengeteg elnevezését, nagyon találékony a nyelvünk: bicskefa, ebcsipke, tüskefa, gyepűrózsa, petymeg, hecsedli.

Erdőszéleken, cserjésekben integetnek tavasszal fehér vagy rózsaszín kedves virágai. Aztán a virágokból narancsos égő pirostól egészen a sötét bordóig terjedő színű csipkebogyók lesznek, lapostól hosszúkás formáig, kicsiktől a nagyobbakig. 1,5-3 cm körüli, húsos, kevésbé lédús gyümölcs. Belül magocskáit szúrós szőrök veszik körül.

Szedés után ketté kell szelni, akkor még könnyebb. Kirázogatni a magocskákat, szőröket, aztán szárítjuk a terméshúst 40 fok alatt. Féléretten, augusztus végén, világospirosan tartalmazza a legtöbb c vitamint és akkor a legkönnyebb a feldolgozása is.

Használatát legalább 2000 éves emlékek őrzik. Melius Péter, első magyar füveskönyvében a vadrózsát csupán hideg természetű növényként mutatja be.

Elkészítésével kapcsolatban két nézetet oszt meg Dr Babulka Péter, mutatom nektek:

“A csipkebogyótea elkészítésével kapcsolatos egyik nézet az, hogy a terméseket szobahőmérsékleten áztassuk, mert így megőrizhető a csipkebogyó C-vitamin-tartalma. A teakészítés másik módja az, hogy 1–2 kávéskanálnyi, lehetőleg kettéhasított vagy összetört termést forrásban lévő vízbe teszünk, majd 3–5 percig forrásban tartjuk és ezt követően 20–30 percig állni hagyjuk. Az e kivonási módot javasló szakemberek szerint a C-vitamint lebontó enzimek ennél a készítési módnál tönkremennek, a C-vitamin-lebomlás lelassul, illetve az ásványi és egyéb értékes anyagok kioldódása hatékonyabbá válik. A tea készítéséhez zománcozott edényt vagy üveget, a teaszűréshez pedig vászon vagy műanyag szűrőt használjunk a C-vitamin-tartalom minél jobb megőrzése végett. Az utóbbi esetben ásványi anyagokban, növényi savakban és különböző ízekben sokkal gazdagabb tea készíthető.

Csodálatos kincs a vadrózsa, felhasználása nagyon sokrétű. bort, lekvárt, ecetet, teát stb.. Frissen virága salátában, szörpben. A csipkebogyó magjában E vitamin van, ezért a borba magozatlanul teszik, úgy értékesebb a felhasználása. Ez a bor vesekőoldó, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és gyulladásgátló.

Gyógyhatása miatt nagyon közkedvelt növény, én más szempontokból is csodálom nagyon. Nem csupán bemutató céllal ültettem vele körbe a kertemet, hanem mert a gyűjtése így a leggyorsabb, legegyszerűbb számomra, felelek érte, vigyázok rá, gondoskodom róla, nézegetem <3

(A képeket a pinterestről vettem, illetve sajátjaim.)

Hozok még pár csipkebogyós receptet az egyik kedvencemtől <3 Dénes Andrea, a pécsi Természettudományi Múzeum botanikusa, aki a néprajzi motívumok tekintetében is a kedvenc területemről, a Sárközből származik. Számomra az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb gasztroblogger. Készített pezsgőt, ecetet, grappát és sajtot is oltott csipkebogyóval:

http://erdokostolo.blogspot.com/2012/09/csipke-kokeny-vadalmaecet-es-tarsaik.html

http://erdokostolo.blogspot.com/search?q=hecsedli

https://erdokostolo.blogspot.com/2019/12/csipkebogyos-savanyu-kaposzta-keszitese.html

http://erdokostolo.blogspot.com/2018/12/csipkepezsgo-avagy-erjesztett.html

http://erdokostolo.blogspot.com/2012/09/csipkebogyos-hazisajt-es-regi-tejolto.html

Ezt is ki fogom próbálni. Az alkoholban eltett gyógynövények hatása fokozott. Csak azért 🙂

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/allotment/2011/nov/10/allotments-gardeningadvice

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!