Füves Kata

A tavasz egyik első hírnöke a medvehagyma

Tavaly megleptem karantén idején egy kedves barátomat Szárszón egy csokor medvehagymával (nálam terem a kertben). Idén már lejutott a Mecsekbe, ahol korábban emberkedik mindig minden a melegebb, délibb zóna miatt, bár már nálam is kibújtak. Most ő lepett meg engem ezzel.

Nagyon szeretem én is ezt az Amaryllis család egyedét. Csodálom a tündéri kis bóbitás fehér pici liliom virágait.

Persze szedni akkor érdemes, mikor még bimbós, a levélben vannak a hatóanyagok.

Arra is figyelni kell, hogy semmiképp ne hagymástól szedjétek ki, egy tőről csak pár levelet és leginkább annyit, amire szükségetek van. Ne többet. A gyűjtő szenvedély felül tud kerekedni, ha megláttok egy medvehagymás tisztást egy tölgyesben, gyertyánosban.

De hagyjatok másnak is, maradjon ott jövőre is medvehagyma telep. Két kilógramm a maximum, amit lehet /fő gyűjteni. Nyilván védett, tiszta környezetből. 

Fagyasztani is tudjátok,ha nem dolgozzátok fel. A szárítást nem ajánlom. Egyszer vettem valakitől szárítva egy termelői piacon. A barátnőmmel felhasználtuk, mikor főztünk. Mindkettőnknek erős gyomorgörcsöt okozott. Azóta mar tudom, a szárítast nem javasolják a medvehagyma esetében. Leginkább frissen dolgozzátok fel. Pl.a nagy kedvenc mindenkinél a pesto. Ott nyersen átturmixoljátok (én tökmaggal, olívával, sajttal, sóval) és főtt durum tésztával egy finom és egészéges ételetek lesz.

Medvehagymás zöldborsó krémlevest is csináltam tejszínnel, sóval. Szerintem a medvehagyma vad fokhagymás ízét szépen oldja a borsó édessége. Nagyon finom.

Nyersen tehetjük szendvicsbe, fűszervajba, sajtkrémbe is.

https://csaak.blogspot.com/2014/04/hazi-sajtkeszites-medvehagymas-lagy.html?spref=pi&m=1

https://csaak.blogspot.com/2014/04/hazi-sajtkeszites-medvehagymas-lagy.html?spref=pi&m=1

https://cookpad.com/hu/receptek/4573199-medvehagymas-palacsinta?via=pinterest

Régen sásihagymának, poszhagymának is hívrák

 Levelei élénkzöld, fényes, lándzsás alakú. A barnamedvék és a vaddisznók is szeretik, innen ered a neve. Erős fokhagyma illata miatt meg tudjuk különböztetni a mérgező gyöngyvirágtól és a kontyvirágtól (mindkettő mérgező). 

Kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre. Megszűnik a lanyha bélműködés kellemetlen tünete.

Maria Treben a medvehagyma bort javasolja azoknak az időseknek, akik a sok hurut miatt  a nehézlégzés kínoz. Oldódik a váladék, csökken a légszomj. 

A friss levelek kiváló vesetisztítók, erősítik a hólyagot, a vizelet ürülést. Vérzsírcsökkentő, keringésjavító, magas C-vitamin tartalma a szervezet ellenálló erejét növeli.  Szuper vértisztító, a krónikus bőrbajokra is ajánla Treben.

A svájci természetgyógyász-gyógyfüves lelkész, Künzle szerint ” az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi, elpusztítja a mérgező anyagokat…hatásosan tisztítja a bélrendszert, vért.”

Kénvegyületeket tartalmaz, amik robolálószerként hatnak. Segítenek a fertőzésekből kigyógyulni (felső légút, keringés). Prebiotikumként támogatja a bélflóránk barátságos baktériumait.

Ellenjavaslat: érzékeny bőrüeknél bőrpírt válthat ki, véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt, illetve műtétek előtt nem ajánlott.

Felhasznált irodalom:

Vicky Chown-Kim Walker: Házi füves könyv

Maria Treben: Egészség Isten patikájából

A természet gyógyereje (Gyógynövény völgy)

Képek a pinterestről és a kertemből, konyhámból.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!