Tavaly megleptem karantén idején egy kedves barátomat Szárszón egy csokor medvehagymával (nálam terem a kertben). Idén már lejutott a Mecsekbe, ahol korábban emberkedik mindig minden a melegebb, délibb zóna miatt, bár már nálam is kibújtak. Most ő lepett meg engem ezzel.
Nagyon szeretem én is ezt az Amaryllis család egyedét. Csodálom a tündéri kis bóbitás fehér pici liliom virágait.
Persze szedni akkor érdemes, mikor még bimbós, a levélben vannak a hatóanyagok.
Arra is figyelni kell, hogy semmiképp ne hagymástól szedjétek ki, egy tőről csak pár levelet és leginkább annyit, amire szükségetek van. Ne többet. A gyűjtő szenvedély felül tud kerekedni, ha megláttok egy medvehagymás tisztást egy tölgyesben, gyertyánosban.
De hagyjatok másnak is, maradjon ott jövőre is medvehagyma telep. Két kilógramm a maximum, amit lehet /fő gyűjteni. Nyilván védett, tiszta környezetből.
Fagyasztani is tudjátok,ha nem dolgozzátok fel. A szárítást nem ajánlom. Egyszer vettem valakitől szárítva egy termelői piacon. A barátnőmmel felhasználtuk, mikor főztünk. Mindkettőnknek erős gyomorgörcsöt okozott. Azóta mar tudom, a szárítast nem javasolják a medvehagyma esetében. Leginkább frissen dolgozzátok fel. Pl.a nagy kedvenc mindenkinél a pesto. Ott nyersen átturmixoljátok (én tökmaggal, olívával, sajttal, sóval) és főtt durum tésztával egy finom és egészéges ételetek lesz.
Medvehagymás zöldborsó krémlevest is csináltam tejszínnel, sóval. Szerintem a medvehagyma vad fokhagymás ízét szépen oldja a borsó édessége. Nagyon finom.
Nyersen tehetjük szendvicsbe, fűszervajba, sajtkrémbe is.
https://csaak.blogspot.com/2014/04/hazi-sajtkeszites-medvehagymas-lagy.html?spref=pi&m=1
https://csaak.blogspot.com/2014/04/hazi-sajtkeszites-medvehagymas-lagy.html?spref=pi&m=1
https://cookpad.com/hu/receptek/4573199-medvehagymas-palacsinta?via=pinterest
Régen sásihagymának, poszhagymának is hívrák
Levelei élénkzöld, fényes, lándzsás alakú. A barnamedvék és a vaddisznók is szeretik, innen ered a neve. Erős fokhagyma illata miatt meg tudjuk különböztetni a mérgező gyöngyvirágtól és a kontyvirágtól (mindkettő mérgező).
Kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre. Megszűnik a lanyha bélműködés kellemetlen tünete.
Maria Treben a medvehagyma bort javasolja azoknak az időseknek, akik a sok hurut miatt a nehézlégzés kínoz. Oldódik a váladék, csökken a légszomj.
A friss levelek kiváló vesetisztítók, erősítik a hólyagot, a vizelet ürülést. Vérzsírcsökkentő, keringésjavító, magas C-vitamin tartalma a szervezet ellenálló erejét növeli. Szuper vértisztító, a krónikus bőrbajokra is ajánla Treben.
A svájci természetgyógyász-gyógyfüves lelkész, Künzle szerint ” az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi, elpusztítja a mérgező anyagokat…hatásosan tisztítja a bélrendszert, vért.”
Kénvegyületeket tartalmaz, amik robolálószerként hatnak. Segítenek a fertőzésekből kigyógyulni (felső légút, keringés). Prebiotikumként támogatja a bélflóránk barátságos baktériumait.
Ellenjavaslat: érzékeny bőrüeknél bőrpírt válthat ki, véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt, illetve műtétek előtt nem ajánlott.
Felhasznált irodalom:
Vicky Chown-Kim Walker: Házi füves könyv
Maria Treben: Egészség Isten patikájából
A természet gyógyereje (Gyógynövény völgy)
Képek a pinterestről és a kertemből, konyhámból.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: